Doorgaan naar hoofdcontent

MIJN STRAAT


‘Mijn straat.’  


  
‘In welke straat bent u geboren?’ Vraagt de vrouw die naast mij op het bankje zit en mij afwachtend aankijkt:
‘Ik ben niet in een straat geboren,’ zeg ik vol trots. 
‘Mijn straat is een gracht met van die karakteristieke grachtenpandjes, mooie gevels en piepkleine souterrains in het hartje van Amsterdam.
Mijn geboorte grond heeft de naam van een prachtige wilde roos, ‘de Egelantier.’ Als u wilt, zal ik u erover vertellen. 
‘Doe uw ogen maar dicht en luister, dan neem ik u mee op reis naar mijn bijzondere geboorteplek in het mooiste stukje van Mokum.’ 

De tweede wereldoorlog is voorbij en Nederland is langzaam begonnen met de wederopbouw van een gehavend en uitgehold land. De woningnood is hoog en de woningen zijn schaars als mijn moeder zwanger is van mij. Toch vinden mijn toekomstige ouders een kleine plek, waar zij hun leven samen kunnen aanvangen. Daar word ik, in de zomer van 1950, op een piepklein zolderkamertje, met uitzicht op de Westertoren, een duivenplatje in een opklapbed geboren. Gekookt wordt er op een tweepits gasstel op de gang. Het toilet is een verdieping lager bij de buren. Er is geen warm water. 
Het is behelpen en wat primitief maar ze hadden behuizing op de Egelantiersgracht 25 in het hartje van ‘de Jordaan.’ 
Dat zolderkamertje had overigens de bijnaam; ‘De Lijmkit’ vanwege de vele ruzies die elke keer weer gelijmd moesten worden.
Ik ben groot geworden met het gebeier van het prachtige klokkenspel van de Westertoren. Als baby sliep ik in de kinderwagen in de kerk, omdat mijn moeder in de kosterij werkte. Dat was mijn eerste kennismaking met het geluid van de ‘lange Jan’ zoals de westertoren ook wel genoemd werd.
Trouwens, nu we het toch over bijnamen hebben, alles en iedereen had wel een bijnaam of was gewoon ome of tante, dat was naar goed Jordanees gebruik de gewoonste zaak van de wereld. Beneden in het souterrain had ‘ome Jan’ de timmerman zijn bedoeninkje.   
‘Dove Dirk,’ de schoenmaker die zijn nering om de hoek van de gracht had, waar hij in zijn naar leer en lijm geurende open keldertje, het nobele handwerk verrichte.
Dirk had deze bijnaam gekregen omdat de man stokdoof was en geen gehoorapparaat bezat. 
Dit deed overigens niets af aan het feit dat hij een vakman was en ik altijd geobsedeerd toekeek hoe hij de schoenen op de leest beklopte en de zolen insmeerden met lijm.
Zijn kwasten waren gestoken in een lijmblik dat eerst verwarmd diende te worden voordat de harslijm smeerbaar werd. 
Ik zat op het randje van het raam in de opening van het keldertje en kon mijn ogen niet afhouden van deze spannende gebeurtenissen. 
Bedrijvigheid genoeg op de gracht en in de omliggende straatjes.

Naast de kleine bakkerij, op de hoek van dat stukje gracht was een trapje. Daar zaten, met mooi weer, een aantal huisvrouwen behendig garnalen te pellen vanuit een krant op hun schoot.  
Van hun jasjes ontdaan, gingen de blote beestjes in grote emaille schalen voor verkoop aan de vishandel of op de markt. Ook zaten er een aantal vrouwen grote piepers te jassen die ze, wanneer ze van de schil ontdaan waren, met een ferme goed gemikte worp in de daarvoor bestemde teilen met water lieten plonzen, ondertussen wisselden zij de laatste roddels uit en verdienden zo een welkome extra cent bij. Ik zat meestal op de stoeprand te kijken en te luisteren.

Aan de andere kant van de gracht zat op de hoek, wanneer je de Hilletjesbrug overstak, een bloemenzaak. Aan de zijkant van de winkel woonde een paar treetjes het stoepje omhoog ‘ome Keesje’. Ik heb er vaak op het door de zon verwarmde leistenen bordesje met een zak kersen van de markt die ik van mijn moeder kreeg zitten snoepen, mijmeren en dromen. Wanneer ome ‘Keesje’ ziek was, moest ik altijd wat soep brengen. Zo was dat in mijn tijd op de gracht. Er was best armoe, maar ook saamhorigheid en sociale controle.  
Iets verderop zat een koekfabriek en de zondagsschool, van het leger des Heils, voor het geestelijk welzijn van
‘het Jordanese straatschoffie.’ 
Ook zat er op de gracht een echte kuiperij. Daar werden houten vaten gemaakt door mannen met leren sloven voor. Ik kon er vol bewondering naar kijken, hoe het hout gebogen werd tot duigen en de hoepels eromheen geslagen werden door de kuipers en wanneer ik de geur van hout en vuur opsnoof was ik helemaal in m’n knollentuin.
Hier heb ik gespeeld en geleerd, gelachen en gehuild en werd mij de wijsheid van de grote stad bijgebracht. Rauw en puur.

Denkend aan deze bijzondere plek met al zijn bedrijvigheid trekt mijn kindertijd weer aan mijn geestesoog voorbij en ben ik weer héél even dat kleine meisje zittend op het stoepje met mijn autoped op luchtbanden en hangt mijn moeder op twee hoog oplettend uit het raam te kijken.
Ons gezin verhuist in 1956 naar een grachtenpand op het middelste gedeelte van de Egelantiersgracht op nummer 51 aan dezelfde kant van het zolderkamertje. Nu woonde ik in een huis met twee stoepjes, op twee hoog en ook weer met uitzicht op ‘die goeie ouwe Wester.’  
Dat was een hele vooruitgang, ook al was het pand dusdanig verzakt dat onder elk meubelstuk blokken moesten worden aangebracht, het huis was een flink stuk ruimer en geriefelijker. 
Op de hoek tegenover het bakkertje, zat een kruidenierswinkel en beneden ons huis in het souterrain zat een doodskistenmaker, waar ik altijd kantjes en bandjes bietste en houtjes om kleppers van te maken.  
Een (pinda- en noten branderij) zat iets verderop op de gracht en vaak na veel soebatten, kreeg ik zo af en toe ook wel eens een zakje gebrande pinda’s gratis. 
Op zondagen kwamen altijd de ventkarren met hun waren die luid werden aanprezen. De vishandelaar die van verre riep: ’Uitjes in de wijnazijn,’ wij kinderen riepen dan altijd ‘uitjes in de wijvenzeik’ wisten wij veel? Die man had de lekkerste zure bommen, panharing en zure leverworst. 
De ‘bolletje bol’ kar verkocht berliner bollen en Moesselientjes ( roze koeken ) en dikke wafels. Dat was een feestje net als de ijskar van Jamin met zijn losse plakken ijs met of zonder chocolade en als je die kocht, dan kreeg je er twee losse wafeltjes bij om die dikke plak ertussen te stoppen. 
Door de weeks kwam de stink kar met verse waar (pens) voor de hond. Brr, daar griezelde ik van en het stonk zo vies! 
Dan vergeet ik natuurlijk nog de schillenboer met zijn trouwe paard en houten schillenkar. 
Dat straatbeeld van mijn gracht dat raak ik nooit meer kwijt. Net als de geur op een snikhete zomerse dag van teer en kruiden, van appels en kersen van frisse gele komkommers van groentesoep, van rotte eieren de geur mix van een dorp in de grote stad.  
De geur van mijn Jordaan van mijn gracht. 
Eens per jaar keer ik een dagje terug. Kom ik weer eens een dagje thuis. Niet zozeer omdat ik heimwee heb, maar meer omdat ik dit stukje onbezorgd niet los wil laten.

Halte Westermarkt stap ik uit lijn 13, net als toen ik kind was. Dan loop ik over de Prinsengracht en zie aan de overkant de lange rij mensen voor het Anne Frankhuis staan. Dat huis waar ik vroeger als kind zo vaak speelde, gewoon omdat het leeg stond. Ik kijk met verbazing naar de toeristen die braaf achter hun gidsen aansjokken, of de koetsjes die tegenwoordig ook het straatbeeld weer sieren.  
Ik loop richting ‘Gunther en Meuser’ de oudste ijzerhandel van Amsterdam en sla dan linksaf de gracht op. Daar adem ik de rust en de verstilling in van mijn gracht waar de bomen hun takken buigen over de wallenkanten. Ik kijk naar mijn geboortehuis dat tegenwoordig bijna helemaal bedekt is met de ranken van een blauweregen en ben héél even terug in die tijd. 
Dan loop ik over de Hilletjesbrug, kijk over mijn schouder naar het pand van mijn eerste tekenlerares tante ‘Marijke en van ome ’Joop’ de kapper en zie ik ome ‘Rikus’ en tante ‘Ciska’ weer in het kleine straatje met hun circushondjes. Ik zie op de hoek het winkeltje van ome ’Jan’ de sigarenman. Lang vervlogen tijden die op zulke momenten vers in mijn geheugen springen. 
Tijd voor koffie en appelgebak met slagroom bij café ‘Sonneveld’ recht tegenover het huis waar ik ben getogen. Het ziet er nog net zo uit als toen, prachtig in oude staat teruggebracht door de ‘Hendrick de Keijzerstichting.’ 
wanneer het regent zit ik binnen aan een tafeltje voor het raam. Maar als het mooi weer is, dan zit ik graag op het terrasje en geniet nog steeds met volle teugen van deze mooie en bijzondere plek, met uitzicht op mijn oude huis en het overzicht over mijn gracht
Ik ben nog lang niet uitverteld, maar mijn verhaal stopt hier voor nu. 
En? Wat vond u mijn rondleiding geslaagd vraag ik aan de vrouw. Zij slaat dromerig haar ogen op en knikt volmondig.
Met dit verhaal dat ik in 2018 schreef verdiende ik een plekje op de shortlist van SWEEK. Niet slecht voor een beginnend schrijfster toch? 

 © Josephientje.   14-7-2018

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een glimlach uit de hemel

Voor Ans & Co Een glimlach uit de hemel,     Afgelopen vrijdag in de stad gebeurde er allemaal weer bijzondere dingen. In Mokum en vooral in de Jordaan mijn geboortegrond is altijd iets te beleven. De tram was ontspoord, waardoor ik een aardig stuk moest lopen. In de eetgelegenheid was de munt voor de verse munt thee op, dus die werd tijdelijk van het menu geschrapt en ik stapte, flexibel als ik ben meteen over op verse gemberthee, ook lekker. De blower om mijn handen te drogen na het toiletbezoek weigerde dienst kortom het leek de hel wel zei ik om de feestvreugde te verhogen want als je geen humor en zelfspot meer hebt, dan is het leven niet meer leuk. Je moet het zelf maken. Dat probeer ik zoveel als in mijn vermogen ligt. Is het daarom dat ik zo af en toe wat speldenprikken uit de kosmos krijg en als toeschouwer in de meest leuke en bijzondere scenario’s terechtkom? Misschien wel, ik weet het waarachtig niet. Wat ik wel weet is, dat ...

een MUIS met een staartje..

'Ik heb een muis gevangen' maakt de man bekend aan de vrouw ' Kijk hier, ik heb hem vast aan zijn staartje.' De vrouw kijkt geschrokken op en roept bijvoorbaat al 'Getsie.'  Wat moet dat ding hier? De man grijnst en zegt' hij wilde naar jou toe. 'Naar mij?  Nou wat is dit nu weer voor achterlijks, zoiets heb ik nog nooit gehoord. 'Nou echt waar hoor!' zegt de man met een onschuldige blik in zijn ogen, maar wel met met een grote grijns op zijn gezicht. De vrouw kijkt hem meewarig aan en schudt haar hoofd. Op dat zelfde moment drukt de man de muis met staart en al in haar handen.                                           De vrouw geeft een harde gil van schrik.  Zij staart naar het plastic kadaver in haar handen waar een lange staart aan zit met notabene een usb stekker aan het uiteinde, haar hart slaat een slag over en ze zegt, 'Waar heb je deze nu van...

Op een ouwe fiets...

Zaterdagmiddag, ik zit met een vriendin heerlijk relaxed in het zonnetje op een terras bij een mooie Borg in Slochteren. Wij genieten van de overheerlijke koffie met gebak en doen aan mensjes kijken, ik kan me op dit moment niets leukers bedenken. Plots zie ik vanuit mijn ooghoeken een oude grijze man, hij loopt naast zijn fiets. Hij trekt direct mijn aandacht en de fiets ook, wat is dat voor een fiets? Nieuwsgierig als ik ben wil ik van die fie ts een foto maken. Mijn vriendin begint te lachen en zegt ‘joh doe eens normaal, pff een foto van een fiets.’ Ik wimpel haar bezwaren weg omdat ik al gezien had dat het een heel bijzonder exemplaar is. Ik wil er echt het mijne van weten. Dus loop ik, mijn vriendin even achterlatend het terras af naar de man en zijn niet alledaagse fiets. Ik spreek hem aan ‘Hallo meneer mag ik u iets vragen?’ ‘Natuurlijk vrouwtje, jij altijd’ grapt hij. ‘Mag ik misschien een foto van uw fiets maken?’ De man begint helemaal te stralen. ‘Dat mag jij zeker, wat leu...